A perfect Jack o’lantern – Idealny lampion dyniowy Drukuj

 

   Nie trzeba obchodzić Halloween, żeby zrobić tradycyjny lampion dyniowy. Jego wykonanie to zawsze świetna okazja do nauki przez zabawę, poznania tradycji krajów angielskojęzycznych, a także smaków i aromatów potraw wykonanych z dyni.

   W ostatnim tygodniu października, uczniowie klas 2b, 4e, 5d,a i 5e,f razem z p. Agatą Rychlik świetnie bawili się „ rzeźbiąc” dynie i odkrywając ich zawartość – zapach, ilość pestek i miąższu. Większość osób pracowało w parach – co ważne, zadowolenie z pracy przy „obróbce” dyni i efektu końcowego dzielili z koleżanką lub kolegą. W trakcie wspólnej pracy w trakcie zabawy tworzy się kolektyw klasowy, co widać na załączonych zdjęciach.

   Wszystkie lampiony były piękne, bo (jak twierdzą uczniowie) „dynia to piękna królowa jesieni, cudownie pomarańczowa lub w odcieniach zieleni, czerwieni czy żółcieni”. Coraz więcej dzieci lubi jej zapach, a ciasto, zupa, pikle czy pestki uważa za prawdziwe przysmaki.